Engineering ontwerpt de bouwblokken en de architectuur. Engineering bevindt zich in het hart van slimmaatwerk. Er zijn vele interacties met andere disciplines en ook tools om een goede modulariteit van het product te ontwikkelen en te onderhouden.

Lees meer

1 of 8

Marketing onderzoekt de behoefte aan nieuwe bouwblokken en combinaties daarvan in de markt. De bouwblokken hoeven geen één op één match te zijn met de bestaande technische blokken. Marketing speelt een belangrijke rol bij het bepalen van een toekomstbestendige product architectuur.

Lees meer

2 of 8

Finance bepaalt de performance van een blok. Zowel achteraf om het bouwblok te verbeteren als vooraf om een marktfunctie te beprijzen.

Lees meer

3 of 8

Verkoop is een belangrijke gebruiker van SlimMaatwerk. Ze configureert bouwblokken tot een klantproject op maat voor de door een specifieke klant gewenste functie.

Lees meer

4 of 8

Inkoop koopt de materialen voor de bouwblokken. Ze heeft daarmee goed inzicht op de inrichting en sterke en zwakke punten van de supplychain. Dit kan gebruikt worden in het ontwerp van de bouwblokken en de product architecturen en platformen.

Lees meer

5 of 8

Productie produceert bouwblokken en bouwt specifieke klantproducten. Daarmee heeft het belangrijke informatie voor de efficiënte opbouw van bouwblokken en configuraties.

Lees meer

6 of 8

Logistiek transporteert bouwblokken en eindproducten. Het ontmoet daarbij meer schakels in de interne en externe supplychain dan vaak gedacht. Het is de verbindende factor. Dit geeft belangrijke inzichten om de keten zo optimaal mogelijk in te richten.

Lees meer

7 of 8

De markt is in SlimMaatwerk uniek. Van oudsher kijken met name ETO (engineer to order) bedrijven naar individuele klanten. Om die individuele klanten goed te bedienen is het belangrijk om naar de markt als geheel te kijken. Alleen dan kunnen de juiste platformen worden gedefinieerd. Die platform voordelen vertalen zich dan in betere producten voor iedere individuele klantspecificatie.

Lees meer

8 of 8

Markt

Een wezenlijk onderdeel in maatwerk leveren. De focus bij ieder bedrijf is op de klant. De klant zo goed mogelijk bedienen.

Wanneer je maatwerk levert is de valkuil om voor iedere klant specifiek maatwerk te leveren. In werkelijkheid is de klant dan meestal slechter af.

Een uniek product kent meestal een langere levertijd, een hogere prijs en kinderziektes. Wie wil er nou een lagere kwaliteit waar hij een premium prijs voor betaalt en waar hij lang op mag wachten? Dat is in bijna geen enkele markt meer gangbaar.

Om slim maatwerk te leveren moet je niet alleen naar iedere individuele klant kijken maar ook naar de markt als geheel.

Als bedrijf heb je een unieke competentie. Je bent goed in vloeistoffen verwerken of net in fietsen maken of in vliegtuigen onderhouden. Daarom komen de klanten bij je.

Van binnen het bedrijf zie je de verschillen tussen alle klanten. Die bedrijfsblindheid aan de kant zetten en ook zien waar de overeenkomsten zitten tussen de klanten is een belangrijke stap om slim maatwerk te leveren.

Alle overige (technische) trucjes als platformen, schaalvoordeel en proces inrichting zijn daarna logisch.

Als je de markt bekijkt om een slimme inrichting te kiezen betekent dat je daarna iedere individuele klant kunt bedienen.

Het lijkt ogenschijnlijk een tegenstelling: beter maatwerk leveren door breder te kijken dan 1 klant maar deze spagaat vormt het hart van Slim Maatwerk kunnen leveren!